La nostra APP, en un parell d'ocasions, s'ha manifestat crítica amb la Unió Europea per la manca de respostes adequades al greu problema humanitari que tenim amb els centenars de milers de refugiats que fugen de la barbàrie, de la guerra i de la misèria i cerquen un lloc on poder refer la seva vida. Però aquest cap de setmana Alemanya ha agafat el timó i dóna una lliçó a Europa. Cal remarcar-ho.

Ha dit l'editorial de La Vanguardia: "Tots els grans partits d'Alemanya, sota el lideratge de la cancellera Àngela Merkel, van presentar dijous un pla coherent, ambiciós i detallat, a fi que el milió llarg d'immigrants i refugiats arribats a Alemanya al 2015 es puguin adaptar i tenir un futur estable, amb la finalitat que accedeixin al mercat laboral. Es tracta de la primera llei d'integració d'immigrants en la història d'Alemanya". "Els grans partits han presentat un pla amb rerefons 'd'afer d'Estat', per sobre dels interessos partidistes".

Com hem dit, Alemanya va rebre el 2015 més d'un milió de sol·licitants d'asil –la majoria de Síria, l'Iraq i l'Afganistan–. "L'acord alemany va veure la llum després de set hores de negociacions a la Cancelleria, la nit de dimecres a dijous, i segons va argumentar el representant socialista, l'acord és un pas històric que aborda un canvi profund a la societat alemanya". Aquest pla serà analitzat, el proper 22 d'aquest mes, pels presidents dels 16 lands –a Espanya se'n diuen comunitats autònomes–, i el Govern alemany debatrà i aprovarà el projecte de llei definitiu el 24 de maig, per enviar-lo tot seguit al Parlament.

Dels beneficis que dóna el pacte subscrit –que es traduirà en llei– no se'n podran beneficiar els migrants de països segurs. "És a dir, on no hi hagi guerra o inseguretat per a les persones".

El pla, en definitiva, persegueix facilitar la inserció dels refugiats i, alhora, sancionar els qui no cooperin amb el seu propi esforç. El pla té un doble objectiu: acollir i alhora disciplinar els peticionaris d'asil. Però també cerca tranquil·litzar l'opinió pública alemanya. Segons el text, els demandants d'asil seran repartits, de manera proporcional, pel territori alemany a fi d'evitar que la majoria s'instal·li a grans ciutats o en barris concrets i que es generin "guetos". És a dir, seran les autoritats les qui assignaran els llocs de residència. Amb tot, el document preveu autoritzar canvis de residència a aquelles persones que trobin feina per elles mateixes.

Per a La Vanguardia: "El mercat laboral, l'idioma i conèixer la cultura alemanya són parts essencials de la integració, i per això mateix, les persones que interrompin la formació perdran el permís de residència i, per tant, el dret a estar-se a Alemanya". Finalment La Vanguardia deixa constància que "del document es desprèn la idea que la feina dels refugiats es considera rellevant no només per a la integració sinó també per a la calma social".

Per una altra banda, avui 18 d'abril es publica als mitjans la carta que el comissari europeu de Migració, Dimitris Avramópulos, dirigeix al president de la Generalitat, en resposta a la que el president Puigdemont li dirigí fa un mes assumint el compromís d'acollir 4.500 refugiats. El comissari europeu no només celebra i agraeix la proposta catalana, sinó que posa en evidència els incompliments del Govern espanyol. Diu: "Espanya es va comprometre a assistir 6.127 immigrants però fins ara només ha ressituat 18 immigrants procedents d'Itàlia". Li diu també: "La seva política activa per ajudar a integrar els refugiats és un pas en la direcció correcta". Fa mesos que les administracions catalanes preparen un dispositiu d'acollida que inclou la Generalitat, ajuntaments i entitats que treballen amb els refugiats.

Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:

Cal recordar, en aquest sentit, la claredat de l'article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans, que Radar Social ja ha transcrit altres vegades.

També cal recordar el Punt 505 del Compendi de la Doctrina Social de l'Església –que és un punt llarg i contundent–, que també hem transcrit en algunes ocasions.

Radar Social, 18 d'abril de 2016.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.