Amb el títol que encapçala el tema d'avui, el diari digital Catdiàleg presenta l'estudi realitzat per la Universitat d'Oxford en què es vaticina que la tecnologia substituirà l'ésser humà en gairebé la meitat de les feines que coneixem. Radar Social insisteix en aquesta qüestió, ja que creiem que cal estar-hi molt atents; ho ha de fer tothom, però sobretot la joventut. Badar es pot pagar molt car.
Diu l'estudi de la Universitat d'Oxford: "Qui ens hauria dit fa unes dècades que moltes de les feines que es feien llavors acabarien sent substituïdes per màquines? Però va arribar el dia en què els llums del carrer van passar a ser elèctrics, i ningú no els havia d'encendre manualment; també va arribar el dia en què no eren necessaris els taquillers a les estacions de tren, perquè es podia adquirir el bitllet a través de la màquina expenedora, o cada vegada veiem més benzineres d'autoservei que no tenen cap treballador per subministrar el combustible als vehicles, etc.".
"I així és cap on tira el món. Un món que està en transformació contínua; la humanitat evoluciona constantment, la tecnologia cada vegada és més perfecta i la societat s'ha d'adaptar als nous canvis. Hi ha oficis que moren, però n'hi ha d'altres que neixen".
Tot i així, no ens ha d'estranyar que s'encenguin les alarmes quan l'estudi que comentem de la Universitat d'Oxford ens diu que "en les properes dues dècades el 47% dels oficis desapareixeran, i qui s'ocuparà d'aquestes feines seran els ordinadors i els robots".
L'estudi ha avaluat 702 llocs de treball actuals als EUA, analitzant l'avenç tecnològic i l'impacte que tindrà aquest avenç en els propers 20 anys. Els resultats de la recerca auguren que la meitat dels oficis que avui coneixem desapareixeran. Les màquines començaran a reemplaçar els humans en camps com el transport, la producció, l'administració, la logística, la venda, els serveis i, fins i tot, la construcció. Posteriorment la intel·ligència artificial ocuparà càrrecs relacionats amb treballs especialitzats en àrees de la ciència, l'enginyeria i la mercadotècnia.
Encara que el panorama pot semblar pessimista, no ens ha de guiar la por. Apareixeran noves àrees de treball en què les persones podran realitzar-se. Aquestes àrees tindran el seu espai en oficis menys físics que els actuals i estaran molt relacionats amb l'intel·lecte, les tecnologies i Internet, que és el futur. Tot això es produirà en una generació; per això cal que tothom, però en especial els joves, visqui amatent aquests canvis i es prepari. L'evolució és ràpida, i ho continuarà sent en els propers anys.
Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:
1.- Declaració Universal dels Drets Humans.
Article 26.1.- "L'ensenyament tècnic i professional es posarà a l'abast de tothom, i l'accés a l'ensenyament superior serà igual per a tots en funció dels mèrits respectius".
2.- Doctrina Social de l'Església.
Punt 283 del Compendi.- "Els nous sabers i les tecnologies, gràcies a les seves potencialitats enormes, poden fer una contribució decisiva a la promoció del progrés social, però corren el risc d'esdevenir font de desocupació i d'augmentar la distància entre zones desenvolupades i zones de subdesenvolupament".
Punt 290 del Compendi.- "El manteniment de l'ocupació depèn cada vegada més de les capacitats professionals. El sistema d'instrucció i d'educació no ha de descurar la formació humana i tècnica, necessària per desenvolupar amb profit les tasques requerides. La necessitat cada vegada més estesa de canviar de feina diverses vegades al llarg de la vida obliga el sistema educatiu a afavorir la disponibilitat de les persones per a l'actualització i la requalificació permanents. La trajectòria laboral de les persones ha de trobar noves formes concretes de sosteniment, començant precisament pel sistema formatiu, de manera que sigui menys difícil travessar fases de canvi, d'incertesa, de precarietat".
Punt 291 del Compendi.- "Els problemes de l'ocupació interpel·len les responsabilitats de l'Estat, al qual correspon el deure de promoure polítiques actives de treball".
Radar Social, 23 de novembre de 2015.
Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.