Avui els mitjans de comunicació es fan ressò de l'acord adoptat ahir a l'Ajuntament de Roses que elimina els correbous, així com l'empaitada d'ànecs, del calendari festiu i s'autodeclara "població respectuosa amb els animals".

A poc a poc, la majoria de municipis van adaptant-se als nous temps i, no sense polèmiques ciutadanes i polítiques, decideixen eradicar pràctiques que, escudant-se rere l'aparença de tradicions molt consolidades, vulneren totes les normes del benestar animal. Com diu La Vanguardia, "la retina reté recentment les salvatges imatges del Toro de la Vega en què un brau és brutalment perseguit i finalment mort per individus àvids de fer córrer reguerots de sang gratuïtament per sadisme. A Catalunya perviuen alguns d'aquests usos i costums convertits en espectacles públics, cerimònies que entren en contradicció flagrant amb la llei catalana sobre els animals, considerada al seu dia una de les més avançades d'Europa".

Ha tingut a veure amb aquesta decisió de l'Ajuntament de Roses el que va succeir l'última edició de l'empaitada d'ànecs, que va ser de les més polèmiques, quan es va difondre un vídeo que es va fer viral en què es veia una dona estampant un ànec contra una càmera que la gravava mentre li adreçava unes paraules contra el maltractament animal. De qualsevol manera, el que de fet va obrir la porta a la decisió de l'Ajuntament de Roses va ser el Col·legi d'Advocats de Barcelona, que ara fa dos anys va obrir la via judicial amb una denúncia contra l'Ajuntament de Roses com a organitzador de l'empaitada d'ànecs. I un altre front que també hi ha contribuït és la recollida de 80.000 signatures al portal Change.org contra l'ús d'animals en espectacles festius.

Llegim, per altra banda, a El Punt Avui que Carles McCragh, degà del Col·legi d'Advocats de Girona i impulsor de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals, afirmava que la sensibilitat avança però que la feina de la comissió no s'ha acabat: "Crec que aquests temes s'han de resoldre per la via del diàleg, sense deixar de reivindicar que cal posar fi a aquests actes, però també sense amenaces, perquè és tracta d'una qüestió de sensibilitat".

Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:

1.- Doctrina Social de l'Església.

Punt 466 del Compendi.- "Cal tenir cura de la natura de cada ésser i de la seva relació mútua en un sistema ordenat, que és justament el cosmos".

Punt 473 del Compendi.- "La visió cristiana de la creació comporta un judici positiu sobre la licitud de les intervencions de l'home a la natura, inclosos també els altres éssers vius, i, al mateix temps, una forta apel·lació al sentit de responsabilitat" ... "Són reprovables les intervencions de l'home quan danyen els éssers vius o l'ambient natural, si bé són lloables quan es tradueixen en el seu millorament".

Punt 92 de la carta encíclica Laudato si' del papa Francesc.- "Per altra banda, quan el cor està autènticament obert a una comunió universal, res ni ningú no està exclòs d'aquesta fraternitat. Per consegüent, també és veritat que la indiferència o la crueltat davant les altres criatures d'aquest món sempre acaben traslladant-se d'alguna manera al tracte que donem a altres éssers humans. El cor és un de sol, i la mateixa misèria que porta a maltractar un animal no triga a manifestar-se en la relació amb les altres persones. Tot acarnissament amb qualsevol criatura "és contrari a la dignitat humana". No podem considerar-nos grans amants si excloem dels nostres interessos alguna part de la realitat: "Pau, justícia i conservació de la creació són tres temes absolutament lligats, que no podran apartar-se per a ser tractats individualment sota pena de caure novament en el reduccionisme".

"Tot està relacionat, i tots els éssers humans estem junts com a germans i germanes en un meravellós pelegrinatge, entrellaçats per l'amor que Déu té a cada una de les seves criatures i que ens uneix també, amb tendre afecte, al germà sol, a la germana lluna, al germà riu i a la mare terra".

Radar Social, 2 de març de 2016.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.