El Parlament Europeu ha aprovat una resolució, per gran majoria de diputats (438 vots a favor, 199 en contra i 50 abstencions), per impedir que es puguin dedicar fons del pressupost comunitari a finançar activitats taurines quan aquestes impliquin la mort del brau. Bona part dels parlamentaris espanyols –principalment els que formen part del Partit Popular– s'han situat entre els que han votat en contra de la resolució.

Un grup de diputats presentaren una iniciativa parlamentària concreta en l'informe del pressupost europeu per a l'any 2016. Aquesta iniciativa, que es va acceptar, deia: "un finançament per a activitats d'aquesta naturalesa és una violació clara del Conveni Europeu de la protecció dels animals, ja que aquest Conveni afirma que els animals no han de patir dolor, lesions, por, ni ansietat". "Els representants del poble europeu tenen clar que en ple segle XXI torturar animals per plaer i per l'espectacle no és en cap cas cultura, i encara menys una activitat digna de ser finançada amb diners públics".

La resolució declara que la Unió Europea no pot donar suport a cap "activitat taurina" mitjançant el seu pressupost.

Les associacions animalistes celebren aquesta resolució. Assenyalen que: "el treball de denúncia s'ha multiplicat en els darrers anys; hem fet nombroses peticions a la Comissió Europea i als parlaments dels estats membres de la UE per mitjà d'un treball constant; hem explicat, reiteradament, que la concessió de subvencions destinades als ramaders de braus de lídia incompleix diferents requisits de la política agrària comú (PAC), com són les exigències del benestar animal. Les subvencions que els ramaders reben de la Unió Europea són importants –es reparteixen d'acord amb la superfície de les finques –i constitueixen una part important de les subvencions que rep l'agricultura.

Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:

1.- Doctrina Social de l'Església.

Punt 466 del Compendi.- "La tutela del medi ambient constitueix un repte per a tota la humanitat: es tracta del deure, comú i universal, de respectar un bé col·lectiu, destinat a tothom, impedint que es pugui fer ús impunement de les diverses categories d'éssers, vius o inanimats, com es vulgui, a tenor de les pròpies exigències" [...] "Cal tenir cura de la natura de cada ésser i de la seva relació mútua en un sistema ordenat, que és justament 'el cosmos'".

Punt 473 del Compendi.- "La visió cristiana de la creació comporta un judici positiu sobre la licitud de les intervencions de l'home a la natura, inclosos també els altres éssers vius, i, al mateix temps, una forta apel·lació al sentit de responsabilitat" [...] "Són reprovables les intervencions de l'home quan danyen els éssers vius o l'ambient natural".

2.- Encíclica Lloat sigueu del papa Francesc.

"Ha de preocupar-nos que altres éssers vius no siguin tractats irresponsablement" [...] "essent creats pel mateix Pare, tots els éssers de l'Univers estem units per llaços invisibles i conformen una espècie de família universal, una comunió sublim que ens mou a un respecte sagrat, afectuós i humil".

Nota de la redacció de Radar Social:

En aquesta ocasió, la Declaració Universal dels Drets Humans no ens diu res sobre el tema que avui tractem, ja que com reflecteix la seva pròpia denominació, totes les seves disposicions només fan referència als drets individuals de la persona humana.

Radar Social, 29 d'octubre de 2015.