Dos dies després del 27S el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha citat a declarar el president Mas com a imputat en la causa de la consulta que es va fer al poble de Catalunya el 9 de novembre del 2014. Ha assenyalat, per a la declaració, la data del 15 d'octubre: la data en què es commemora el 75è aniversari de l'assassinat del president Companys –que va ser executat per la dictadura franquista només pel fet d'haver estat president de Catalunya–. Per aquest fet, el 15 d'octubre és una data especialment dolorosa per als catalans.
El director del prestigiós diari La Vanguardia diu: "en massa ocasions el ciutadà té la sensació que no és opac l'antifaç que emmascara la dama amb què es representa la justícia, ni les balances tenen l'agulla al centre, ni l'espasa en què es repenja és de doble tall. I aquesta impressió acaba per confondre els ciutadans i desmoralitza la societat".
Cal recordar, en aquest sentit, que la querella contra el president la va presentar el mateix Fiscal General de l'Estat quan es van negar a fer-ho –en rebre l'ordre del govern espanyol– els nou fiscals de l'Audiència de Catalunya, que eren en tot cas els competents. Segons manifestaren, no apreciaven cap indici de delicte en la preparació i en la celebració de la consulta. És sabut que el Fiscal General de l'Estat el nomena el govern espanyol, i que està sota la seva autoritat i jerarquia, és a dir, ha de complir les actuacions i ordres que el govern de l'Estat li doni.
L'editorial de La Vanguardia, en el dia d'avui, diu: "A Espanya s'ha sol·licitat i obtingut des de la política, amb massa freqüència, l'auxili judicial. I no qualsevol auxili, sinó el procedent de les més altes institucions de l'Estat, per cobrir-se en afers que requerien la més exquisida habilitat política. Aquesta inclinació a buscar solucions judicials per a afers polítics constitueix un error de base, que rarament augura bons resultats". Més endavant l'editorial afirma: "En convocar la consulta del 9N del 2014, les autoritats catalanes s'han mogut en els límits legals" [...] "la política és diàleg, negociació i pacte, no ens cansarem de dir-ho".
Tot aquest afer l'ha acabat de complicar el Ministre de Justícia del govern espanyol en declarar, ahir, que "la citació –i amb ella la imputació del president– es feia passades les eleccions catalanes per no interferir-hi". I el diari La Razón, addicte al PP i portaveu del partit en diversos assumptes, fa alguns dies avançava –com a quelcom fix– que la citació es produiria el 27 o 28 de setembre, i així ha estat. Això, lògicament –segons interpreten els mateixos mitjans de comunicació–, demostra que la decisió ha estat forçada pel propi govern de l'Estat, com ho han estat totes les que, en relació amb aquest tema, s'han anat succeint fins avui.
Consideracions que poden ajudar a construir el propi criteri:
1.- Declaració Universal dels Drets Humans.
Article 7.- "Tots són iguals davant la Llei i tenen dret, sense cap distinció, a igual protecció per la Llei".
Article 10.- "Tota persona té dret, en condicions de plena igualtat, a ser escoltada amb justícia per un Tribunal independent i imparcial, per a l'examen de qualsevol acusació contra ella en matèria penal".