Avui els diferents mitjans de comunicació comenten la unió de tots els grups del Congrés –amb l'excepció del grup del PP– per frenar el recurs que el Govern espanyol en funcions vol interposar davant el Tribunal Constitucional contra la "llei catalana de mesures contra els desnonaments i la pobresa energètica". Si aquest recurs es materialitza, la llei restaria, d'immediat, aturada, i per tant no es podria atendre la gent més desvalguda de la societat.

Per una altra banda, els mitjans també informen que el Reial Decret del 2014, de reforma sanitària del Govern espanyol, ha exclòs de la sanitat pública uns 800.000 immigrants, inclosos menors, embarassades i persones que tenien necessitat d'atenció als serveis d'urgència. Aquestes persones, a Catalunya, fins aquell moment s'havien atès d'acord amb la normativa catalana.

Atesos els problemes socials i humanitaris que aquesta exclusió suposava, una Instrucció de la Generalitat del mes de juliol del 2015 va donar cobertura als casos exclosos pel Reial Decret, sempre que fes tres mesos que estaven empadronats. El Parlament preveu convertir, properament, aquesta instrucció en llei per posar fi als dubtes existents.

Finalment hi ha el problema humanitari que tenim a Europa amb els refugiats. Radar Social ho comentà recentment. L'acollida de 4.500 refugiats que Catalunya es compromet a acceptar tampoc no serà possible si es porta a terme el recurs al Tribunal Constitucional per part del Govern espanyol. Creiem que tot això mereix reflexió, ja que ens hi juguem la pau i la cohesió social.

---------------------------

Seguim el relat de La Vanguardia: "Diputats de totes les formacions parlamentàries d'oposició es van reunir al Congrés amb delegats dels afectats per la hipoteca (PAH) i de l'Aliança contra la pobresa energètica. Tots van escoltar la demanda del col·lectiu, la van subscriure i, finalment, van escenificar aquest suport en una roda de premsa improvisada.

Els grups denunciants van coincidir en el fet que sigui un govern en funcions el que pretengui anar al TC contra una llei autonòmica. I van destacar l'oportunitat que oferia la reunió entre els presidents Puigdemont i Rajoy perquè aquest últim rectifiqués en la qüestió.

També els grups parlamentaris denunciants van valorar la col·laboració de la societat civil, alhora que expressaven que s'havia d'evitar la "judicialització" de la llei catalana.

-------------------------------------------------------------------------------

Consideracions que poden ajudar a construir un criteri propi:

1.- Declaració Universal dels Drets Humans.

Article 25.1.- "Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris".

2.- Doctrina Social de l'Església.

Punt 182 del Compendi.- "El principi de la destinació universal dels béns requereix que hom consideri amb particular sol·licitud els qui es trobin en situacions de marginalitat i, en tot cas, les persones a qui les condicions de vida els impedeixin un creixement adequat".

Punt 298 del Compendi.- "Les institucions dels països hostes han de vigilar amb cura que no s'estengui la temptació d'explotar la mà d'obra estrangera, privant-la dels drets garantits als treballadors nacionals, drets que han de ser assegurats a tots sense discriminacions".

Radar Social, 21 d'abril de 2016.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.