En un sol dia, els mitjans de comunicació assenyalen tres nous casos de males pràctiques, realitzats des dels mateixos òrgans o serveis de l'Administració central –tots dirigits per membres del partit que governa a l'Estat–. Són especialment greus si considerem que no són pràctiques individuals sinó males praxis de serveis o d'òrgans oficials. Davant el degoteig continuat de casos que es produeixen, ens preguntem si això no s'ha d'acabar d'una vegada per totes, i també si no cal exigir que existeixin controls eficaços per evitar-los. No es coneix que l'acumulació de casos que es produeixen a Espanya passi enlloc més.

Les malversacions, corrupteles o mal ús dels diners públics comporten, com a conseqüència, que els serveis públics no tinguin el nivell de qualitat que els ciutadans necessiten.

Avui ens trobem aquestes notícies:

"El Tribunal de Comptes aprecia manca de control en el Servei Públic de Col·locació Estatal (SEPE)". Un inventari realitzat a petició del Tribunal fixa que, a 31 de desembre de 2013, el nombre de persones que han percebut prestacions indegudes és de 418.272, per un import de 769 milions d'euros.

"El Tribunal de Comptes investiga una malversació a l'ambaixada espanyola a Londres, que dirigeix un polític important del partit que governa a l'Estat". L'òrgan fiscalitzador censura el "descontrol" de despeses a l'ambaixada. Algunes de les despeses que s'esmenten tenen a veure amb neveres, mobles, bicicletes plegables, comunicadors infantils, un iPad i factures de números de telèfon que no pertanyen a cap membre de l'ambaixada.

"El fons d'inversió Goldman Sachs, que va comprar 3.000 habitatges socials a la Comunitat de Madrid que tenien llogater, els ven ara al doble del preu al qual els havia comprat" (els va comprar a 68.000 euros i els ven a 140.000 euros). El Tribunal de Comptes informa que l'Institut de l'Habitatge de Madrid no va atendre les al·legacions dels veïns. L'informe assenyala els grans perjudicis que han patit els llogaters.

Consideracions que poden ajudar a construir un criteri propi:

1.- Declaració Universal dels Drets Humans.

Article 7.- "Tots són iguals davant la Llei i tenen dret, sense cap distinció, a igual protecció de la Llei".

Article 25.- "Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; també dret a la seguretat en cas d'atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa...".

2.- Doctrina Social de l'Església.

Punt 169 del Compendi.- "Per assegurar el bé comú, els governs de tots els països tenen el deure d'harmonitzar amb justícia els diversos interessos sectorials".

Punt 395 del Compendi.- "El subjecte de l'autoritat política és el poble, considerat en la seva totalitat com a detentor de la sobirania. El poble, en diverses formes, transfereix l'exercici de la seva sobirania a aquells que elegeix lliurement, però conserva la facultat de fer-la valer en el control de l'actuació dels governants i també la seva substitució, si aquests no compleixen de manera satisfactòria les seves funcions".

Punt 411 del Compendi.- "Entre les deformacions del sistema democràtic, la corrupció política n'és una de les més greus, perquè traeix alhora els principis de la moral i les normes de la justícia social; compromet el funcionament correcte de l'Estat, influint negativament en la relació entre governants i governats; introdueix una desconfiança creixent respecte de les institucions públiques i causa una desafecció progressiva dels ciutadans respecte de la política i dels seus representats, amb el consegüent afebliment de les institucions".

Radar Social, 13 de novembre de 2015.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.